Intabulari constructii si terenuri

Intabularea si cadastru sunt formalitati pe care trebuie sa le indepliniti pentru a va asigura siguranta si delimitarea corespunzatoate a proprietatii atat pentru  constructie cat si pentru teren.

Indiferent de natura terenului (agricol sau pentru constructii) si indiferent de felul constructiei (casa, apartament, birouri etc.), cadastrul si intabularea sunt obligatorii. Legea cadastrului a intrat in vigoare in 1999 cu scopul de a obtine o evidenta clara a proprietatilor, in registrele cadastrale de la judecatorii fiind trecute numele proprietarilor bunurilor imobiliare, suprafetele de teren detinute si copiile actelor care dovedesc drepturile acestora.

Cadastrul si intabularea este operatiunea de identificare,masurare si inscriere in Registrul de Carte Funciara si este obligatoriu la orice act de instrainare a unui bun imobiliar, fie ca este casa, apartament sau teren si indiferent daca este vorba de o vanzare-cumparare, donatie, succesiune, partaj sau precontract de vanzare-cumparare,etc.

Inscrisul in Cartea Funciara (intabularea) unui imobil are aceeasi functie cu cartea de identitate pentru o persoana.

Chiar daca vi se pare o pierdere de timp si chiar un efort inutil plimbatul prin fata ghiseelor trebuie sa stiti ca inscrisul in Cartea funciara va poate salva de multe necazuri.Piata imobiliara este foarte dinamica, gusturile si preferintele se schimba cu timpul, familia se mareste, aveti nevoie de alta casa. Este mult mai usor sa vindeti daca sinteti inscris in Cartea Funciara si aveti si intabularea dreptului de proprietate.Nu trebuie sa uitam nici multele ilegalitati care se fac in legatura cu imobilele care nu detin acte oficiale, intabulate in carte funciara.

In lumea imobiliara este o zicala:

”aveti drepturi de proprietar sau chiar aveti proprietatea…”

Inscrierea sau intabularea in Carte Funciara si obtinerea titlului de proprietar in linistita posesie…

Daca ati cumparat recent un imobil (in general dupa anul 2004),notariatele s-au ocupat ca dreptul dvoastra de proprietate sa fie mentionat la cartea funciara in baza contractului de vanzare-cumparare.

Daca detineti un imobil, casa sau teren in baza unui titlu de proprietate, hotarari judecatoresti sau prin alte forme care nu au necesitat tranzactii autentificate de notariate (dupa 2004,in general) sau orice act de proprietate autentificat fara cadastru, este necesar realizarea documentatiilor cadastrale si de intabulare ale dreptului de proprietate pentru a fi recunoscut de autoritati drept proprietar.

Daca detineti un teren pe care ati realizat o constructie, aceasta trebuie inscrisa in cartea funciara (actualizarea imobilului), pana la inscriere, aceasta neexistand din punct de vedere juridic.

Puteti parcurge urmatorii pasi:

1. Incheiati cu Primaria de care apartineti (localitate/sector), un proces verbal de receptie a casei.

2. Obtineti cadastrul cladirii dupa cum urmeaza:

Alegeti expertul cadastral – acesta trebuie sa fie autorizat de ANCPI, care este institutia de stat desemnata cu coordonarea activitatii de cadastru si publicitate imobiuliara.

Dosarul cadastral este intocmit de expertul ales si cuprinde care realizeaza masuratorile topografice ale casei (relevee) si amplasarea constructiei pe planul de amplasament si delimitare al terenului.Piesele tehnice realizate de catre autorizat si alte documente in forma originala sau legalizata ale proprietatii formeaza un dosar cadastral depus spre avizare la oficiul de cadastru.

Toate aceste documente le veti preda autorizatului cadastru pentru a intocmi si stampila documentatia in vederea depunerii spre avizare.Aceasta operatiune nu o puteti realiza dumneavoastra. Intabularea si inscriera in Cartea Funciara dureaza minim 21 de zile lucratoare in regim normal sau minim 10 zile lucratoare in regim de urgenta.

Tarifele percepute de ANCPI pentru urgenta sunt mai mari de 5 ori fata de tariful normal !

Deoarece Publicitatea Imobiliară se întemeiază pe sistemul cadastrului general (ca sistem general si obligatoriu de evidentă tehnică, economică si juridică a imobilelor), aducerea celor două activităti în cadrul aceleiasi institutii a urmărit fluidizarea circulatiei documentelor oficiale necesare demersurilor juridice (flux unind public, notari, topografi, cadastru, carte funciară), respectiv diminuarea eforturilor necesare în tranzactiile imobiliare.
Unificarea insitutională a cadastrului cu publicitatea imobiliară corespunde alinierii la standardele europene.

Sarcina esentială a Serviciului „Publicitate Imobiliară” din cadrul O.C.P.I.constă în înregistrarea si administrarea informatiilor referitoare la imobilele de pe teritoriul judetului (înregistrare ce se face uzual pe măsură ce clădirile/terenurile devin obiectul tranzactiilor imobiliare).

Într-o carte funciară se înscrie o parcelă sau un corp de proprietate format din imobilele alipite apartinând unui proprietar.
Cărtile funciare se întocmesc pe teritorii administrative si se numerotează în mod unic pentru ficare imobil.

Sarcini principale concrete:

•  ÎNSCRIERE PROPRIETATE ÎN CARTEA FUNCIARĂ pe baza unui act/fapt juridic (întabulare; înscriere provizorie; notare; radiere);

  • ELIBERARE EXTRAS DE CARTE FUNCIARĂ pentru INFORMARE (pe bază de cerere justificată, prin care orice potential cumpărător primeste informatii utile despre imobilul interesat, inclusiv eventualele sarcini ale acestuia);
  • ELIBERARE EXTRAS DE CARTE FUNCIARĂ pentru AUTENTIFICARE (cerut de notarul care întocmeste actele tranzactiei imobiliare*);
  • organizează arhivarea documentelor constituind cărtile funciare si administrează informatiile aferente.

Sistemul actual de management al cărtilor funciare – pe baza căruia se derulează circulatia documentelor oficiale si a informatiilor între proprietari/administratori, cumpărători, notari, persoane autorizate pentru întocmirea Planurilor de Amplasament si Delimitare, Serviciul de Cadastru si Cartea Funciară – conferă sigurantă tranzactiilor imobiliare în conformitate cu legislatia euopeană (*asigurând inclusiv că nu se poate vinde un imobil simultan către mai multi cumpărători sau linistita posesie).

Contact autorizat cadastru  0749.055.525  sau 031.100.52.02 sau  click aici!